Jak se lidově říká, ve víně je pravda.
Důležité při pití vína, pokud jste jeho milovníkem, je rozeznat kvalitní víno, a to samozřejmě se nerozeznává jen podle barvy, na to nemusíte být hned skvělý znalec vína, to zvládne každý, víte třeba, že červené a růžové víno se vyrábí jen z modrých hroznů a bílé víno z hroznů bílých, červených i modrých?
Jak poznat KVALITNÍ VÍNO:
– o chuti vína rozhoduje obsah zbytkového cukru, čím více ho tam je, tím je víno sladší
– za nejméně kvalitní se považuje tzv. stolní víno (termín „stolní“ se už ale díky Evropské unii nepoužívá), je to víno nejnižší kvality, nejnižší ceny, vyráběné z hroznů z jakýchkoli míst Evropské unie, dá se říci, že je to tzv. „bolehlav“, má obsah alkoholu 7-11%, je kupované nejčastěji, protože Češi nejsou až takovými znalci vína
– kvalitnější už je víno zemské – je vyráběné z tuzemských hroznů, v obchodě ho hledejte např. pod označením Moravské zemské víno, na etiketě bude uvedeno, z jaké oblasti víno pochází, ale také ročník
– dalším vyšším stupněm kvalitního vína je víno jakostní – ty se vyrábí z kvalitních hroznů pocházejících z jedné země, výroba musí proběhnout ve vinařské oblasti, kde proběhla i sklizeň hroznů, musí také splňovat jakostní požadavky, a na etiketě najdete původ hroznů, ročník i odrůdu hroznů
– dále máme v nabídce jakostní vína přívlastková – u těch pocházejí hrozny z jedné vinařské podoblasti a víno musí být vyrobeno maximálně ze 3 odrůd vinné révy. U vín s přívlastkem nesmí být zvyšována cukernatost moštu. Vína s přívlastkem se dělí ještě na další druhy:
– kabinetní víno– lehčí suché víno
– pozdní sběr– kvalitní suché nebo polosuché víno
– výběr z hroznů– má vyšší obsah zbytkového cukru a vyšší procento alkoholu
– výběr z bobulí– je z hroznů, které zrály hodně dlouho, většinou bývá sladké
– ledové víno– bývá to víno sladké, ale protože je dost vzácné, odpovídá tomu také cena