Právě začínají dozrávat ostružiny, dopřejme si tedy ozdravnou a očišťující kůru z tohoto tradičního drobného ovoce. Ostružiny si můžeme natrhat u lesa, anebo vypěstovat na vlastní zahrádce. Zahradní ostružiníky a jejich kultivary potom plodí, na rozdíl od planých ostružin, mnohem více a jejich plody jsou větší. Lesní ostružiny se většinou plazí, zahradní potom tvoří mohutné pruty, které je nejlepší vyvazovat k opoře. Ostružiny jsou velice bohaté:
· Na vitamín C
· Na vitamíny skupiny B
· Hořčík
· Draslík
· Vápník
· Železo
· Bioflavonoidy
· Karoteny
· Jablečnou kyselinu
· Vinnou kyselinu
· Citronovou kyselinu
· Pektin
· Éterické oleje
Pokud postupně sníme alespoň kilogram ostružin, učiníme velice mnoho pro ochranu našeho zdraví. Díky svému složení jsou ostružiny:
· Jako prevence nádorových a srdečních onemocnění.
· Působí detoxikačně a protizánětlivě.
· Prospěšné jsou při nachlazení a rekonvalescenci.
· Podporují zdravou pleť.
· Přispívají k duševní pohodě.
· Chrání pokožku před spálením a napomáhají zdravému opálení.
· Napomáhají při horečnatých stavech.
· Působí příznivě na vyprazdňování.
· Upravují střevní mikroflóru.
· Napomáhají před poškození volnými radikály.
· Zpomalují stařeckou degradaci mozku.
· Napomáhají léčit zápal plic.
· Podporují léčbu zánětů.
· Snižují následky ozáření a chemoterapie.
· Chrání játra.
· Chrání zrak a další orgány před volnými radikály.
· Jako prevence onemocnění dýchacích cest.
· Napomáhají při nachlazení a chrapotu.
· Napomáhají při zvětšené štítné žláze.
· Jako buněčná ochrana při kyslíkové terapii a ozonoterapii.
· Zpomalují stárnutí, včetně stárnutí pleti a orgánů.
· Odlehčují metabolický a cévní systém.
· Ulehčují práci orgánům a chrání je před onemocněním.
Ostružiny v kuchyni
Z ostružin se připravuje lahodná šťáva či marmeláda, přesto je mnohem lepší a zdravější, pokud co nejvíce ostružin zkonzumujeme čerstvých a přebytek zamrazíme. Po rozmražení je z nich možné umixovat koktejl, který bude od toho z čerstvých plodů k nerozeznání.
· Z ostružin je dobré si připravit i výtečné smoothie. Pokud jej chcete vyzkoušet, rozmixujte ostružiny s mlékem, které může být i rostlinné, anebo s jogurtem či kefírem. Nakonec je přislaďte medem nebo javorovým sirupem.